General knowledge biology questions with answers for defence exam

Are you looking for General knowledge biology objective question with answers for various competitive defence exam like CDS , NDA ,AFCAT etc ? then you are at right place .

In this blog we have provided most important biology gk mcq questions with answer for CDS exam and other defence exam . General knowledge biology questions asked in gk paper of CDS exam , GAT paper of NDA exam , general awareness paper of AFCAT and similarly in many other competitive exams .Every candidate must practice and built concept for general biology to answer the questions easily .

Every one once must attempt this biology general knowledge questions and answer pdf to know about the type of questions asked in the exam and their preparation level for the exam .

General knowledge biology questions with answers for defence exam
General knowledge biology questions with answers for defence exam

Other post you may like :

Biology gk objective questions :

The answer of the below questions are given at the end .

  1. Consider the following
    Enzymes and protein can be correlated with each other in the following ways
    1. All proteins are enzyme.
    2. All enzymes are protein.
    3. All enzymes are not protein.
    4. All proteins are not enzyme.
      Which of the above are correct?

      (a) 2 and 4
      (b) 1 and 4
      (c) 1, 2 and 3
      (d) 2, 3 and 4
  2. Consider the following statements in respect of thyroid gland.
    1. It is situated in the neck.
    2. It is vital to maintain of normal body temperature.
      Which of the statements given above is/are correct?

      (a) Only 1
      (b) Only 2
      (c) Both 1 and 2
      (d) Neither 1 nor 2
  3. Which one of the following is not a constituent of biogas?
    (a) Methane
    (b) Carbon dioxide
    (c) Hydrogen
    (d) Nitrogen dioxide
  4. A mother of blood group O has a group O child. What could be the blood group of father of the child?
    (a) A or B or O
    (b) Only O
    (c) A or B
    (d) Only AB
  5. What does sphygmomanometer measure?
    (a) Temperature
    (b) Velocity of fluids
    (c) Blood pressure
    (d) Curvature of spherical surfaces
  1. What does water gas comprise of?
    (a) Carbon dioxide and hydrogen
    (b) Carbon monoxide and hydrogen
    (c) Carbon monoxide and methane
    (d) Carbon dioxide and methane
  2. Which one of the following causes the chikungunya disease?
    (a) Virus
    (b) Helminthic worm
    (c) Protozoan
    (d) Bacteria
  3. Which one of the following vitamins is abundant in guava fruits?
    (a) Vitamin-A
    (b) Vitamin-𝐵12
    (c) Vitamin-D
    (d) Vitamin-C
  4. Which one of the following vitamins helps in clotting of blood?
    (a) Vitamin-A
    (b) Vitamin-𝐵6
    (c) Vitamin-K
    (d) Vitamin-D
  5. Which one of the following glands in the human body stores iodine?
    (a) Parathyroid
    (b) Pituitary
    (c) Thyroid
    (d) Adrenal
  6. Which one of the following diseases are preventable by vaccine?
    1. Tetanus
    2. Polio
    3. Leprosy
    4. Pertussis
      Select the correct answer using the code given below

      (a) 2 and 4
      (b) 1 and 3
      (c) 1, 2 and 4
      (d) All of these
  1. In the context of ecology and environment, what does the Red Data Book pertain to?
    (a) Details of harmful levels of various pollutants
    (b) A complete list of all endangered plants and animals
    (c) A description of the consequences of nuclear holocaust
    (d) A description of the sociological and psychological consequence of genetically modified plants and animals
  2. Which of the following is not a bird?
    (a) Emu
    (b) Bat
    (c) Kiwi
    (d) Ostrich
  3. Match the following lists.
    List I (Scientist) List II (Work)
    A. F G Banting 1. Vaccination for small pox
    B. J Lister 2. Germ theory
    C. Louis Pasteur 3. Use of carbolic acid as an antiseptic
    D. E Jenner 4. Discovery of insulin
    Codes
    A B C D

    (a) 4 3 2 1
    (b) 4 2 1 3
    (c) 3 4 2 1
    (d) 1 4 3 2
  4. Which of the following part of blood carry out the function of body defense?
    (a) Red blood cells
    (b) White blood cells
    (c) Platelets
    (d) Hemoglobin’s
  5. Match the following
    List I (Disease) List II (Part of Human Body Affected)
    A. Conjunctivitis 1. Eyes
    B. Dermatitis 2. Joints
    C. Gout 3. Skin
    D. Meningitis 4. Spinal cord
    Codes

    A B C D
    (a) 2 4 1 3
    (b) 1 3 2 4
    (c) 2 3 1 4
    (d) 1 4 2 3
  1. Which one of the following is not an insect borne disease?
    (a) Kala-azar
    (b) Beri-beri
    (c) Malaria
    (d) Plague
  2. Which of the following gases is released from rice fields in the most prominent quantities?
    (a) Carbon dioxide
    (b) Methane
    (c) Carbon monoxide
    (d) Sulphur dioxide
  3. Consider the following statements.
    1. Cigarette smoking exposes a person to benzene.
    2. Benzene is a known carcinogen.
      Which of the statements given above is/are correct?

      (a) Only 1
      (b) Only 2
      (c) Neither 1 nor 2
      (d) Both 1 and 2
  4. Which one of the following glands produces the growth hormone (somatotropin)?
    (a) Adrenal
    (b) Pituitary
    (c) Pancreas
    (d) Thyroid
  5. In the human body, Cowper’s glands produce the growth hormone (somatotrophin)?
    (a) Adrenal
    (b) Pancreas
    (c) Pituitary
    (d) Thyroid
  6. Cloves, used as a spice, are derived from which of the following plant parts?
    (a) Seeds
    (b) Fruits
    (c) Young leaves
    (d) Flower buds
  7. Which one among the following kinds of organisms resides in the roots of pulse to do nitrogen fixation?
    (a) Fungi
    (b) Bacteria
    (c) Protozoa
    (d) Virus
  1. The persons working in textile factories such as carpet weavers are exposed to which of the
    following occupational diseases?

    (a) Asthma and tuberculosis
    (b) Asbestosis
    (c) Silicosis
    (d) Siderosis
  2. Dim-vision in the evening and night results from the deficiency of which one of the following?
    (a) Vitamin-E
    (b) Vitamin-A
    (c) Vitamin-𝐵12
    (d) Vitamin-C
  3. Which of the following nutrients is not a structural component of the plant?
    (a) Nitrogen
    (b) Calcium
    (c) Potassium
    (d) Phosphorus
  4. Assertion (A): Red blood cells burst when placed in water.
    Reason (R): Due to osmosis, water enters into red blood cells.

    (a) Both A and R true and R is the correct explanation of A
    (b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation A
    (c) A is true, but R is false
    (d) A is false, but R is true
  5. Which one of the following is correct? A concrete wall generally?
    (a) only reflects sound
    (b) only absorbs sound
    (c) absorbs and transmits sound
    (d) only transmits sound
  6. Which color of heat radiation represents the highest temperature?
    (a) Blood red
    (b) Dark cherry
    (c) White
    (d) Salmon
  7. What does airbag, used in safety of car driver, contain?
    (a) Sodium azide
    (b) Sodium bicarbonate
    (c) Sodium nitrite
    (d) Sodium peroxide
  1. The characteristic odour of garlic is due to which one of the following?
    (a) Chlorine-containing compounds
    (b) Fluorine-containing compounds
    (c) Sulphur-containing compounds
    (d) Nitrogen-containing compounds
  2. Which of the following plants is not capable of manufacturing its own food?
    (a) Mushroom
    (b) Algae
    (c) Carrot
    (d) Cabbage
  3. Which one of the following is considered as the easily digestible source of protein?
    (a) Soyabean
    (b) Egg albumin
    (c) Fish flesh
    (d) Red meat
  4. In normal adult human, what is the rate of heart beat per minute?
    (a) 70-75
    (b) 72-80
    (c) 80-97
    (d) 82-87
  5. The terms lubb and dub relates to which one of the following?
    (a) Eyes
    (b) Heart
    (c) Teeth
    (d) Lungs
  6. In human body, what is the number of cervical vertebrae?
    (a) 5
    (b) 8
    (c) 7
    (d) 12
  7. Which of the following is a rich source of energy?
    (a) Protein
    (b) Lipid
    (c) Carbohydrate
    (d) Vitamin
  1. By using which one of the following techniques, is DNA fingerprinting done?
    (a) ELISA
    (b) RIA
    (c) Southern Blotting
    (d) Northern Blotting
  2. Which chamber of human heart pumps fully oxygenated blood to aorta and hence to the body?
    (a) Right auricle
    (b) Left auricle
    (c) Left ventricle
    (d) Right ventricle
  3. Which one of the following is a major constituent of biogas?
    (a) Carbon dioxide
    (b) Hydrogen
    (c) Methane
    (d) Nitrogen dioxide
  4. Which one of the following is responsible for converting milk into curd?
    (a) Fungi
    (b) Bacteria
    (c) Virus
    (d) None of these
  5. Sweating during exercise indicates operation of which one of the following processes in the
    human body?

    (a) Enthalpy
    (b) Phagocytosis
    (c) Homeostasis
    (d) Osmoregulation
  6. Malaria in the human body is caused by which one of the following organisms?
    (a) Bacteria
    (b) Virus
    (c) Protozoan
    (d) Mosquito
  7. Which one of the following diseases is caused by virus?
    (a) Tuberculosis
    (b) Influenza
    (c) Typhoid
    (d) Diphtheria
  1. Between which one of the following sets of blood groups, is the blood transfusion possible?
    (a) A and O
    (b) B and A
    (c) A and AB
    (d) AB and O
  2. In human beings, the opening of the stomach into the small intestine is called
    (a) caecum
    (b) ileum
    (c) pylorus
    (d) Esophagus
  3. Match the following
    List-I List-II
    (Vitamin) (Chemical Compound)
    A. Vitamin-A 1. Thiamine
    B. Vitamin-𝐵1 2. Retinol
    C. Vitamin-C 3. Ascorbic acid
    D. Vitamin-E 4. Tocopherol

    Codes
    A B C D
    (a) 4 1 3 2
    (b) 2 3 1 4
    (c) 4 3 1 2
    (d) 2 1 3 4
  4. Which one of the following is considered as the drug of last resort for human beings?
    (a) Penicillin
    (b) Chloramphenicol
    (c) Tetracycline
    (d) Streptomycin
  5. Match the following
    List I List II
    (Medicinal Product) (Source)
    A. Quinine 1. Poppy plant
    B. Morphine 2. Bacterium
    C. Penicillin 3. Cinchona bark
    D. Tetracycline 4. Fungus

    Codes
    A B C D
    (a) 3 4 1 2
    (b) 2 3 1 4
    (c) 3 1 4 2
    (d) 2 1 3 4
  1. Wavelength of which of the following colour of the visible spectrum of light are maximally
    absorbed by green plants?

    (a) Green and Yellow
    (b) Red and Blue
    (c) Green and Red
    (d) Blue and Yellow

General knowledge Biology question’s answer :

1. (a); 2. (c); 3. (d); 4. (a); 5. (c); 6. (b); 7. (a); 8. (d); 9. (c); 10. (c); 11. (a); 12. (b); 13. (b); 14. (a); 15. (b); 16. (b) 17. (b); 18. (b); 19. (d); 20. (b); 21. (c); 22. (d); 23. (b); 24. (a); 25. (b); 26. (c); 27. (a); 28. (c); 29. (c); 30. (a); 31. (c); 32. (a); 33. (b); 34. (b); 35. (b); 36. (c); 37. (c); 38. (c); 39. (c); 40. (c); 41. (b); 42. (c); 43. (c); 44. (b); 45. (c); 46. (c); 47. (d); 48. (b); 49. (c); 50. (b);

Conclusion :

To succeed in any competitive exam you need to practice very hard along with building your concept . Practicing general knowledge biology questions with answer various competitive exam such as CDS , NDA etc will help you to understand your level of preparation of the exam . By practicing you will get aware about your weak points which you can improve before the actual exam . Ndabooks is committed to help various aspirant who wanted to prepare for defence exam like NDA , CDS , AFCAT and many other .

Search keywords and tags :

  • biology general knowledge questions and answers pdf
  • general knowledge in biology human body
  • biology gk questions with answers
  • general knowledge questions with answers
  • interesting biology questions and answers
  • biology general knowledge questions and answers in hindi
  • biology quiz questions
  • basic biology questions

Leave a Comment