AFCAT-2022 general awareness history

Are you looking for General awareness history questions for AFCAT -1 &2 ? . Here you will get AFCAT general awareness history important practice questions with answers to prepare for AFCAT Written exam . Air Force Common Admission Test consist questions from general knowledge section of history , geography , Indian polity among them below we have provided AFCAT general knowledge history MCQs with answers .

AFCAT-2022 general awareness history
AFCAT-2022 general awareness history

Every year in AFCAT around 4 to 5 questions are asked from general knowledge history syllabus of AFCAT . Questions are asked from various topics of history such as, Ancient History which includes topics like Harappan Sites, Vedic Age, Maurayan, Nanda and Pallava Dynasty, Medieval History which includes topics like Delhi Sultanate, Mughal Empire and Battles etc , and the last Modern History which includes topics like Governor-Generals and National Movements etc.

AFCAT general awareness history Questions with answers :

The answer key is given at the end :

  1. Who was the first Governor-General of Independent India?
    (a) C Rajagopalachari (b) Lord Mountbatten
    (c) Lord Wellington (d) Lord Wavell
  2. Who is considered the father of Indian revolutionary ideas?
    (a) Raja Rammohan Roy
    (b) Aurobindo Ghosh
    (c) Bal Gangadhar Tilak
    (d) MG Ranade
  3. ‘Satyamev Jayate’ is taken from which Upanishad?
    (a) Rig Veda (b) Satpath Brahmana
    (c) Ramayana (d) Mundaka Upanishad
  4. Which of the following is the oldest Veda?
    (a) Rig Veda (b) Yajur Veda
    (c) Sama Veda (d) Atharva Veda
  5. Who was the founder of INA?
    (a) Mohan Singh (b) Subhash Chandra Bose
    (c) Rash Bihari Bose (d) CR Das
  6. The first Battle of Panipat was held in
    (a) 1539 (b) 1527
    (c) 1526 (d) 1556
  7. Who was the first nationalist to demand Pakistan?
    (a) Mohammad Ali Jinnah
    (b) Chaudhary Rahmat Ali
    (c) Shaukat Usmani
    (d) Syed Ahmed Khan
  8. Who was known as the ‘Great Old Man of India’?
    (a) Dadabhai Naoroji
    (b) MG Ranade
    (c) CR Das
    (d) Madan Mohan Malviya
  9. Who was the chief architect of Taj Mahal?
    (a) Abdul Ghafoor Shah (b) Wazir Khan
    (c) Mubarak Shah (d) Ustad Ahmad Lahori
  1. The Gateway of India was formed in which style?
    (a) Indo-Saracenic (b) Neo-Classical
    (c) Indo-Islamic (d) Nagara Style
  2. Which of the following is the oldest religious text?
    (a) Bhagavata Purana (b) Ramayana
    (c) Yajnavalkya Smriti (d) Rig Veda
  3. Which of the following is the central theme of Upanishadas?
    (a) Atman (Soul, Self) (b) Dharma (Laws)
    (c) Karma (Action) (d) Moksha (Salvation)
  4. What was the nick name of Ghiyasuddin Tughlaq?
    (a) Kaiqubad (b) Jauna Khan
    (c) Ghazi (d) Sikandar
  5. The Kailasa Temple in Ellora caves was built by which dynasty?
    (a) Satvahana (b) Rashtrakuta
    (c) Pallavas (d) Chalukyas
  6. Who was the founder of Mughal Dynasty?
    (a) Babur (b) Timur
    (c) Humayun (d) Changez Khan
  7. Which of the following Vedas refers to Medicine?
    (a) Rig Veda (b) Yajur Veda
    (c) Atharva Veda (d) Sama Veda
  8. The Khilafat Movement was merged with which movement?
    (a) Quit-India Movement
    (b) Non-Cooperation Movement
    (c) Civil Disobedience Movement
    (d) Swadeshi Movement
  9. Who rejected the Muslim League’s demand for Pakistan?
    (a) Cabinet Mission
    (b) Cripps Mission
    (c) Wavell Plan
    (d) Simon Commission
  1. Who was founder of Satvahana dynasty?
    (a) Dharampala (b) Kanha
    (c) Simuka (d) Satakarni I
  2. Which of the following state has celebrated the Hornbill festival?
    (a) Arunachal Pradesh (b) Manipur
    (c) Mizoram (d) Nagaland
  3. Who was the founder of Swatantra Party?
    (a) Motilal Nehru (b) C Rajagopalachari
    (c) MG Ranade (d) Dadabhai Naoroji
  4. The handbook ‘Arthashashtra’ was written by
    (a) Megasthenes (b) Aryabhatta
    (c) Kalidasa (d) Kautilya
  5. Which of the following city fall under doctrine of lapse in 1848?
    (a) Satara (b) Awadh
    (c) Jhansi (d) Surat
  6. Who was the founder of Pallava dynasty?
    (a) Simha Vishnu (b) Krishna II
    (c) Mahendra Varman (d) Narasimha Varman I
  7. Who started Shuddhi Movement?
    (a) Ram Mohan Roy (b) Keshav Chandra Sen
    (c) Dayanand Saraswati (d) Swami Vivekanand
  8. Which of the following dynasty ruled Magadha during Alexander’s invasion?
    (a) Haryanka dynasty (b) Mauryan dynasty
    (c) Gupta dynasty (d) Shishunaga dynasty
  9. Who was the founder of Tuluva dynasty?
    (a) Tuluva Narasa Nayaka (b) Narsimha Raya II
    (c) Virupaksha Raya II (d) Vira Narsimha
  10. Who was the first Nawab of Awadh?
    (a) Wazir Ali Khan (b) Muhammad Ali Shah
    (c) Shiraj-ud-daulah (d) Saadat Khan
  11. Which language was used in most of the Ashoka’s inscriptions?
    (a) Aramaic (b) Sanskrit
    (c) Greek (d) Prakrit
  12. The famous Battle of Haldighati was fought between Maharana Pratap and Akbar’s forces led by
    (a) Man Singh I (b) Amar Singh I
    (c) Udai Singh (d) Jai Singh I
  1. What was the term used for measurement of land in the Delhi Sultanate period?
    (a) Yakut (b) Masahat
    (c) Paibos (d) Visayas
  2. Who was the founder of Brahmo Samaj?
    (a) Raja Rammohan Roy (b) Swami Vivekananda
    (c) Dayanand Saraswati (d) Atmaram Pandurang
  1. Which of the following is the oldest Veda?
    (a) Sama Veda (b) Atharva Veda
    (c) Rig Veda (d) Yajur Veda
  2. Which act is known as the Black Act?
    (a) Rowlatt Act
    (b) Regulating Act of 1773
    (c) Morley-Minto Act 1909
    (d) Government of India Act, 1935
  3. Sher Shah Suri defeated Humayun in the year AD 1540 at which battle?
    (a) Battle of Plassey (b) Battle of Chanderi
    (c) Battle of Khanwa (d) Battle of Kannauj
  4. Jallianwala Bagh massacre happened due to which act?
    (a) Montague-Chelmsford Act 1919
    (b) Government of India Act, 1935
    (c) Rowlatt Act 1919
    (d) Morley Minto Reform
  5. In the Rigveda, the maruts are known as
    (a) Storm Gods (b) Fire God
    (c) Archer God (d) Sun
  1. The book titled ‘The Indian War of Independence’ was written by
    (a) Krishna Verma (b) Madame Cama
    (c) BG Tilak (d) VD Savarkar
  2. Who shot dead John Saunders on 17th December, 1927?
    (a) Bhagat Singh (b) Mangal Pandey
    (c) Sukhdev (d) Bipin Chandra Pal Singh
  3. Who built the Vijay Stambha Tower of victory in Chittorgarh?
    (a) Maharana Pratap (b) Rana Kumbha
    (c) Rana Sanga (d) Kunwar Durjan Singh
  4. Who raised the slogan ‘Swaraj is my birthright and I shall have it’?
    (a) Mahatma Gandhi (b) Subhash Chandra Bose
    (c) Bal Gangadhar Tilak (d) Lala Lajpat Rai
  5. Sardar Vallabhbhai Patel was the leader of ………
    (a) Bhoodan Movement (b) Rowlatt Satyagraha
    (c) Bardoli Satyagraha (d) Swadeshi Movement
  1. Who is rightly called the ‘Father of Local Self Government’ in India?
    (a) Lord Mayo (b) Lord Ripon
    (c) Lord Curzon (d) Lord Clive
  2. Razia Sultan belonged to which of the following dynasty?
    (a) Slave dynasty (b) Maurya dynasty
    (c) Khilji dynasty (d) Koravi dynasty
  3. Hiuen Tsang visited India during the reign of
    (a) Chandra Gupta I (b) Chandra Gupta II
    (c) Harshavardhana (d) Rudradaman
  1. The call of ‘Back to the Vedas’ was given by
    (a) Swami Vivekananda
    (b) Swami Dayanand Saraswati
    (c) Aurobindo Ghosh
    (d) Raja Rammohan Roy
  2. Which one of the following was the official language of Gupta period?
    (a) Pali (b) Magadhi (c) Prakrit (d) Sanskrit
  3. Who abolished Iqta system?
    (a) Babur (b) Muhammad-bin-Tughlaq
    (c) Iltutmish (d) Alauddin Khilji
  4. During the colonial rule in India, the permanent settlement was introduced by
    (a) Lord Bentinck (b) Lord Cornwallis
    (c) Lord Curzon (d) Lord Wellesley
  5. What was the first cotton mill in India established?
    (a) Surat (b) Mumbai
    (c) Ahmedabad (d) Coimbatore
  6. Who initiated regeneration of Indian Muslims in the 19th century?
    (a) Syed Ahmed Khan (b) Nawab Salimullah
    (c) Badshah Khan (d) Abul Kalam Azad
  1. Who is known as ‘Iron man of India’?
    (a) Jawaharlal Nehru (b) Bal Gangadhar Tilak
    (c) Sardar Vallabhbhai Patel (d) Mahatma Gandhi
  2. Bajirao was appointed as Peshwa at the age of 20 yrs under the reign of
    (a) Sambhaji (b) Chhatrapati Shahu
    (c) Rajaram II of Satara (d) Rajaram Chhatrapati
  3. Besides the Qutb Mosque and Qutub Minar, Qutub-ud-din Aibak is said to have built
    (a) Adhai-din ka Jhopra mosque at Ajmer
    (b) Khirki masjid at Jahan-Panah
    (c) Mausoleum of Khan-i-Jahan Tilangani
    (d) Kila-i-Kuhna mosque at Delhi
  4. Indian Ruler who defeated British in their early stage of rule in India was
    (a) Maharaja Ranjit Singh (b) Mahadaji Scindhia
    (c) Hyder Ali (d) Tipu Sultan
  5. The largest concentration of Harappan sites has been found along the
    (a) Sutlej (b) Ghaggar-Hakra
    (c) Indus (d) Ravi
  1. Resolution of Purna Swaraj was passed on 26th January, 1930 at
    (a) Haripur (b) Lahore
    (c) Karachi (d) Calcutta
  1. Who was the person behind conversion of East India from a trading company into a regional power?
    (a) Lord Warren Hasting (b) Lord Clive
    (c) Lord Dalhousie (d) Lord Wellesley
  2. Who was the viceroy when the Cripps Mission sent to India?
    (a) Lord Chelmsford (b) Lord Reading
    (c) Lord Linlithgow (d) Lord Wellington
  3. Mahatma Gandhi left South Africa to return to India in
    (a) 1911 (b) 1915
    (c) 1917 (d) 1919
  1. The Battle of Plassey was fought in
    (a) 1757 (b) 1782
    (c) 1748 (d) 1764
  2. The language of discourses of Gautama Buddha was
    (a) Bhojpuri (b) Magadhi
    (c) Pali (d) Sanskrit
  3. Who was the Viceroy when the Simon Commission visited India?
    (a) Lord Chelmsford (b) Lord Reading
    (c) Lord Irwin (d) Lord Wellington
  4. Todar Mal was associated with …… in Akbar’s durbar.
    (a) music (b) literature
    (c) finance (d) law Reforms
  1. Who among the following was the Congress President at Madras Session of 1927 when it boycotted the Simon Commission?
    (a) Maulana Abul Kalam Azad (b) MA Ansari
    (c) Lala Lajpat Rai (d) Subhash Chandra Bose
  2. Why did Kalinga prove to be a turning point in the life of Ashoka?
    (a) Ashoka annexed Kalinga
    (b) It was the starting point of the expansion of his empire
    (c) Ashoka became a zealous Buddhist
    (d) It enabled Mauryan Empire to reach its climax
  3. Which of the following wings was not part of the espionage system described by Kautilya?
    (a) Crime Branch (b) Special Branch
    (c) Political Branch (d) None of these
  4. Alauddin Khalji did not build
    (a) Siri Fort
    (b) Tomb of Jalaluddin
    (c) Hauz-i Alai
    (d) Jamaat Khana Masjid
  5. Which of the following dynasties was ruling over North India at the time of Alexander’s invasion?
    (a) Nanda (b) Maurya
    (c) Sunga (d) Kanva

AFCAT General awareness history questions answers :

1 (b) 2 (c) 3 (d) 4 (a) 5 (a) 6 (c) 7 (b) 8 (a) 9 (d) 10 (a) 11 (d) 12 (a) 13 (c) 14 (b) 15 (a) 16 (c) 17 (b) 18 (a) 19 (c) 20 (d) 21 (b) 22 (d) 23 (a) 24 (a) 25 (c) 26 (b) 27 (d) 28 (d) 29 (d) 30 (a) 31 (b) 32 (a) 33 (c) 34 (a) 35 (d) 36 (c) 37 (a) 38 (d) 39 (a) 40 (b) 41 (c) 42 (c) 43 (b) 44 (a) 45 (c) 46 (b) 47 (d) 48 (d) 49 (b) 50 (a) 51 (a) 52 (c) 53 (b) 54 (a) 55 (c) 56 (c) 57 (b) 58 (b) 59 (c) 60 (b) 61 (a) 62 (c) 63 (c) 64 (c) 65 (b) 66 (c) 67 (b) 68 (b) 69 (a)

Search keywords and tags :

  • afcat general awareness history
  • afcat history questions
  • afcat history
  • history for afcat
  • afcat history preparation
  • history for afcat exam
  • ancient history for afcat
  • modern history for afcat
  • afcat history topics
  • history topics for afcat
  • history for afcat 2023

Leave a Comment